Kruisje

ZWARTE TANDEN EN EEN SPIERWITTE HUID

 Zwarte tanden

StarJapanse vrouw met witgepoederd gezicht en zwartgemaakte tanden

Zwarte tandenPlaceholder

Toen de eerste Nederlanders in 1600 in Japan arriveerden keken ze vol afschuw naar de zwarte tanden van de jonge vrouwen. Ze vonden dat ontzettend vies, en ze wisten niet dat deze gewoonte - ohaguro - al duizend jaar bestond pijltje

In De boogschutter van Hirado heeft Sakura haar tanden ook zwart gemaakt. Haar vader wil dat ze het zwartsel er onmiddellijk afhaalt: "Dat vinden Hollandse mannen niet mooi" (blz 87).

Waarom maakten Japanse vrouwen hun tanden zwart?

De meest gehoorde verklaring is deze:
  1. een blanke, witte huid is mooi.
  2. je kunt je huid witter maken door er poeder op te doen
  3. als je een mooi wit gezicht hebt, lijken je tanden geel!
  4. contrast is dan mooier : witte huid met zwarte tanden.

Het zwartsel werd gemaakt door ijzer te vijlen en dat vijlsel op te lossen in azijn. Daar voegde je dan theepoeder aan toe en daarmee kon je de tanden zwart maken. Je moest het om de dag of om de twee dagen doen. Het hielp trouwens ook tegen gaatjes.

Door de eeuwen heen veranderde de gewoonte wel een beetje. In het begin waren alleen de adelijke vrouwen die het deden, later waren het alleen de volwassen vrouwen, en toen weer vooral jonge meisjes die gingen trouwen. Soms deden ze het alleen tijdens bijzondere feesten, zoals bruiloften en begrafenissen.

Verboden

zwartetandenrandIn de negentiende eeuw deden adelijke mannen het ook, en prostituees en geisha's. Op 5 februari 1870 verbood de Japanse regering de ohaguro. De enige plaatsen waar je nog zwarte tanden kunt zien is in toneelstukken en in sommige theehuizen - er zijn nog altijd geisha's die het doen pijltje

De zwarte tanden zijn dan verdwenen - het verlangen naar een blanke huid is gebleven. Er is geen land ter wereld waar je zoveel vrouwen ziet lopen met een brede hoed, witte handschoentjes of een parasol. Zij haten de zon. Zonlicht maakt je huid bruin (en oud), en dat willen die Japanse meisjes en vrouwen niet. Wat dat betreft is er al die eeuwen niets veranderd.

Parasolwinkel

StarAl eeuwenlang doen makers van parasols goede zaken - Japanse vrouwen houden niet van de zon