Sloop dat handelshuis of we slaan je kop eraf

Klik op de foto om terug te keren naar het feiten overzicht

StarHet herbouwde VOC handelshuis in Hirado

Het grote handelshuis dat de VOC in Hirado bouwde leek wel een kasteel. De Japanners waren daar zo boos over dat ze de VOC bevolen om het onmiddellijk af te breken.

De shogun (de militaire machthebber in Japan) had toch al last van opstandige provincies. Hij wilde niet dat daar in het zuiden van het land vreemdelingen een nieuw fort met dikke muren bouwden.

Gevelsteen handelshuis HiradoMaar dat was niet het enige. Er was nog iets aan de hand. De Nederlanders hadden een gevelsteen in het handelshuis gemetseld, waar een jaartal op stond: A.D. 1639 Pijltje naar rechts

De Japanners kwamen erachter dat zo'n jaartal een christelijke aanduiding was. Anno Domini betekende immers Jaar des Heeren. Er staat dus eigenlijk dat Jezus Christus 1639 jaar geleden was geboren.

En dat terwijl die Hollanders altijd hadden gezworen dat ze niets, écht niets met die Jezus Christus te maken hadden. De Hollanders hadden dus gelogen Hollander . De Japanners waren woedend!

Vermoorden

De shogun wilde niéts van het christendom weten. Christenen waren niet te vertrouwen, die luisterden liever naar Jezus Christus of naar de paus in Rome, dan naar hem. Daarom liet hij al twintig jaar lang alle christenen die ze te pakken konden krijgen vermoorden. De Portugezen (die het katholicisme probeerden te verspreiden) schopte hij het land uit.

De VOC mocht blijven, maar alleen omdat de Nederlanders hem bezworen dat ze niet christelijk waren. En nu bewees die gevelsteen het tegendeel! Weg ermee dus, afbreken dat gebouw! En die gebouwen eromheen ook! Tientallen samoerai stonden klaar om de Nederlanders onmiddellijk het hoofd af te slaan als ze niet gehoorzaamden.

Nagasaki

Portugese handel op postzegel PlaceholderEr was nog een derde reden waarom de Nederlanders het handelshuis moesten slopen. De rijke Japanse kooplieden in de stad Nagasaki waren bang dat ze zonder handel kwamen te zitten. Tot dan toe hadden ze steeds zaken gedaan met de Portugezen Portugezen4 Portugezen maar die moesten nu allemaal vertrekken.

De Portugezen haalden mooie zijde uit China en verkochten die in Nagasaki. Hoe kwamen die machtige Japanse handelaren nu aan zijde voor hun kimono's? Japanners mochten zelf het land niet meer uit Red Seal ship, dus ze konden het niet zelf gaan halen.

Simpele oplossing

Desjima, NagasakiDe oplossing lag voor de hand: we jagen de VOC weg uit Hirado. Die Nederlanders moeten hun zijde voortaan naar Nagasaki brengen!

In de baai van Nagasaki was een waaiervormig eilandje gebouwd: Desjima. Het was iets groter dan een voetbalveld, en prima geschikt om de VOC daar onder controle te houden Pijltje naar rechts

Zo verdween de VOC uit Hirado. Na de sloop van het grote handelshuis werd het hele VOC-gebied met de grond gelijk gemaakt. Zelfs de begraafplaats in Hirado werd verwijderd — het was alsof de Nederlanders er nooit geweest waren.

Herbouwd

Pas in de vorige eeuw zijn archeologen en andere historici gaan zoeken naar sporen Metalen pijpjes van de VOC in Hirado, en die bleken er nog wonderwel te zijn.

Interieur handelshuis Hirado PlaceholderDe funderingen van het vroegere, gesloopte handelshuis werden gevonden, zodat we precies weten hoe groot het was. Toen werden er tekeningen gemaakt en ten slotte werd het handelshuis herbouwd.

Als je nu in Hirado gaat kijken is het net of het oude 17de-eeuwse VOC-gebouw nooit is weggeweest. Beneden is een mooi museum ingericht. Zelfs de oude werkkamer van meneer Caron is nagemaakt  pijltje

Boven zijn zalen waar voorstellingen en lezingen gegeven worden. Tienduizenden Japanners uit het hele land komen elk jaar het handelshuis bewonderen  Reclame voor het handelshuis op het VVV-kantoor in Hirado (en soms komen er ook een paar Nederlanders kijken).

En een eindje verderop staat een standbeeld van William Adams, de stuurman van het Nederlandse schip de Liefde. Hij was degene die er toen - in het begin van de 17de eeuw - voor had gezorgd dat de VOC zich in Japan mocht vestigen.

Filmpje

Blue placeholder Rechts een kort filmpje dat Rob maakte vanaf de overkant van de Baai van Hirado Pijltje naar rechts

Je kijkt op het herbouwde VOC-handelshuis, en je ziet de veerboot uit Oshima de baai binnenvaren.

Op precies die plaats ging toen — in de tijd van Reyer en Sakura — de Petten voor anker, zoals je in het boek kunt lezen!

(Dat lelijke hotel rechts stond er toen natuurlijk nog niet!)


Gele scheidingslijn

Kennis Meer weten?

Gele stip Wil je meer weten? Bestudeer zelf de bronnen (boeken en artikelen), die schrijver Rob Ruggenberg over dit onderwerp heeft gelezen.

Gele stip MEER FEITEN :  Sakura  |  Reyer  |  Shichizaemon  |  Koopman Wonderaer  |  Mondo  |  Yumi  |  Neshiko  |  Viezeriken  |  Desjima  |  Bombardement  |  Seppuku  |  Kranten-artikel  |  Robs onderzoek  |  Zwarte tanden  |  William Adams  |  Inspiratie |  Kinderen |  3D Foto's |  Fotoverantwoording

Gele scheidingslijn

Terug naar het feitenoverzicht Terug naar het feiten overzicht.