Shichizaemon en zijn piratenfamilie

Chinees piratenschipLeegShichizaemon

StarLinks: Chinees piratenschip in de avond.     Rechts: zo zag Shichizaemon eruit

Chinese piraat, kapitein FengPlaceholderShichizaemon was ook echt de zoon van Ikuan, een van de beruchtste Chinese piraten uit de geschiedenis pijltje

En zijn broer Fukumatsu was zo mogelijk nóg beruchter. Bij de Nederlanders dan, want Chinezen vereren deze piratenkoning - nog altijd - als een goddelijke held.

Met zo'n strijdlustige familie is het geen wonder dat Shichizaemon goed met een yumi kon schieten Shichizaemon schiet met een yumi

Shichizaemons piratenfamilie lijkt ingewikkeld in elkaar te zitten, maar dat valt reuze mee.

Wél lastig is dat zijn familieleden verschillende namen hebben: vaak een Japanse naam, een Chinese naam en soms ook een Nederlandse naam!

Ikuan

Ikuan bijvoorbeeld heette eigenlijk Cheng Chih-lung. Deze Chinese jongeman was door zijn oom als smokkelaar naar Japan gestuurd. Hij bleef in Hirado wonen en ging in de leer bij een Chinese zijdehandelaar.

Cheng leerde Nederlands en tolkte (vertaalde) af en toe voor de VOC-kooplieden. In 1623 trouwde hij in Kawachi met een mooi Japans meisje: Matsu Tagawa, de 17-jarige dochter van een samoerai.

Strand waar Fukumatsu werd geborenPlaceholderHun eerste zoon Fukumatsu werd een jaar later geboren, toen zijn moeder schelpen zocht op het strand. Op die plaats staat nu een gedenksteen. Elk jaar komen veel Chinezen (vooral uit Taiwan) daar een kijkje nemen pijltje

Kort na Fukumatsu's geboorte stuurden de Japanners alle Chinezen weg van het eiland Hirado. Cheng Chih-lung keerde terug naar China en werd piraat. Zijn vrouw en de kleine Fukumatsu bleven in Kawachi wonen.

Algauw was Cheng de grootste piraat en handelaar (dat ging vaak samen) van heel Azië. De Nederlanders noemden hem Ikuan of Iquan.

Duizend jonken

In 1626 had Ikuan al een vloot van duizend jonken Jonk die tussen China en Japan voeren, en die loerden op Nederlandse, Portugese en Spaanse schepen. Tenslotte sloot Ikuan een verdrag met de VOC om elkaar te sparen, en voortaan alleen Portugese en Spaanse schepen aan te vallen (en de buit te delen).

Fukumatsu en Matsu Tagawa, KawachiPlaceholderToen Fukumatsu zeven jaar was haalde Ikuan zijn zoon naar China, en stuurde hem naar Nanking om aan de universiteit te studeren pijltje

Ondertussen bezocht Ikuan af en toe stiekem zijn vrouw in Kawachi, en in 1627 baarde zij een tweede zoon: Shichizaemon. Hij is degene die in De boogschutter van Hirado een belangrijke rol speelt.

Hoe loopt het af met deze familie ?

Slecht, helaas. Dat komt vooral door de vreselijke oorlog die in China uitbrak. In 1644 vielen de Mantsjoes (uit Mantsjoerije) China binnen.

De Mantsjoes namen de keizer in Beijing gevangen. Ikuan vluchtte naar het zuiden, naar Fuijan, waar zijn ouderlijk huis stond.

Toen de Mantsjoes ook het zuiden van China bezetten, liep Ikuan naar hen over. De Mantsjoes vertrouwden hem niet. Hij werd gevangengezet in Beijing, en in 1661 hakten ze zijn hoofd eraf.

Ikuans vrouw Matsu Tagawa vluchtte in 1640 uit Japan naar China, naar haar man. Tijdens de oorlog kregen de Mantsjoes haar te pakken. In Ikuans huis werd ze verkracht en vermoord. Haar lijk werd gevonden door haar zoon, Fukumatsu.

Koxinga

Fukumatsu heette in China anders: Tei Sei Ko. De Chinese keizer, die veel van hem hield, had hem weer een andere naam gegeven: Zheng Chenggong (door de Nederlanders verbasterd in Kok Seng A, en later in Koxinga of Coxinga).

Terwijl zijn vader in Beijing in de gevangenis zat, bleef Zheng/Koxinga trouw aan de keizer en vocht hij tegen de Mantsjoes. Hij won veel zeeslagen en werd een groot en belangrijk admiraal. De Nederlanders noemden hem een piratenkoning, omdat hij ook Nederlandse en Engelse schepen aanviel.

Formosa aangevallen door KoxingaPlaceholderToen de Mantsjoes heel China in handen kregen moest Zheng/Koxinga maken dat hij wegkwam. Hij stak de zee over en veroverde het eiland Taiwan (Formosa) pijltje

De Nederlanders die daar een groot fort gebouwd (Fort Zeelandia) hadden joeg hij weg. Een paar maanden later stierf Koxinga, na een korte ziekte.

KoxingaPlaceholderDe inwoners van Taiwan zien Koxinga nog altijd als hun goddelijke bevrijder. Overal op het eiland Taiwan staan tempels Tempel van Koxinga waarin hij wordt vereerd.

Veel Taiwanezen reizen elk jaar naar Hirado om in Kawachi zijn geboorte te herdenken pijltje

Shichizaemon

En Shichizaemon? Hij werd geen piraat, hij vluchtte niet naar China, maar bleef gewoon in Japan wonen.

Toen zijn moeder naar China ging, vertrok Shichizaemon uit Kawachi en verhuisde hij naar Nagasaki. Dat is een grote stad die ongeveer 100 kilometer zuidelijker ligt.

Misschien hoopte hij daar zijn oude vriend Reyer tegen te komen, want de VOC was toen ook al uit Hirado naar Nagasaki verhuisd. De Nederlandse kooplieden woonden er op een klein eilandje, dat Desjima heette.

In de Japanse archieven is opgetekend dat Shichizaemon in Nagasaki ambtenaar werd. En dat bleef hij zijn hele verdere leven...

Jongen

Gele scheidingslijn

Kennis Meer weten?

Gele stip Wil je meer weten? Bestudeer zelf de bronnen (boeken en artikelen), die schrijver Rob Ruggenberg over dit onderwerp heeft gelezen.

Gele stip MEER FEITEN :  Sakura  |  Reyer  |  Koopman Wonderaer  |  Mondo  |  Yumi  |  Neshiko  |  Viezeriken  |  Hirado  |  Desjima  |  Bombardement  |  Seppuku  |  Kranten-artikel  |  Robs onderzoek  |  Zwarte tanden  |  William Adams  |  Inspiratie |  Kinderen |  3D Foto's |  Fotoverantwoording

Gele scheidingslijn

Terug naar het feitenoverzicht Terug naar het feiten overzicht.